Η πόλη της Πάτρας

Πάτρα. Πρωτεύουσα του Νομού Αχαΐας. Η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ελλάδας και η μεγαλύτερη στην Πελοπόννησο. Η πόλη εκτείνεται από την παραλία μέχρι τους πρόποδες του Παναχαϊκού Όρους. Συνδυάζει εξαιρετική ομορφιά, μακραίωνη ιστορία και μοναδικές ευκαιρίες. Ευνοημένη με ένα εύκρατο-ήπιο κλίμα, πλαισιωμένη από εύφορη γη, διάσπαρτη με μνημεία μεγάλης αξίας, η Πάτρα αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες και τους ξένους επισκέπτες όλο το χρόνο. Με μια πρώτη ματιά μπορεί να χωρισθεί σε δύο μεγάλα ευδιάκριτα τμήματα την "πάνω πόλη" και την "κάτω πόλη". Η παλιά πάνω πόλη,  χτισμένη δίπλα στο Ενετικό Κάστρο, διατηρεί ακόμα αρκετά παλιά, νεοκλασικά σπίτια. Και στην κάτω πόλη, η οποία διακρίνεται για την οριζόντια και κάθετη ρυμοτομία της, υπάρχουν επίσης πολλά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Η Πάτρα είναι πλέον μια κοσμοπολίτικη πόλη και συμπεριλαμβάνεται στις σπουδαιότερες ελληνικές πόλεις, με ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου, το οποίο συνδέει τη χώρα μας με την Ιταλία και την Πελοπόννησο με τα Ιόνια νησιά. Η πόλη είναι ιδιαίερα γνωστή για το φημισμένο καρναβάλι της. Πολιούχος της Πάτρας είναι ο Άγιος Ανδρέας κόσμημα για την πόλη των Πατρών και μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες των Βαλκανίων. Δίπλα του σώζεται παλαιότερη εκκλησία που είχε κτισθεί στη θέση της καταστραμμένης απ' τους Τούρκους βυζαντινής εκκλησίας. Απ' εδώ ο πεζόδρομος της Τριών Ναυάρχων οδηγεί στα Ψηλά Αλώνια, μια όμορφη μεγάλη πλατεία, με πανύψηλους φοίνικες και το γνωστό σε όλους ηλιακό ρολόι.

Μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο της πόλης, που απλώνεται γύρω από την πλατεία Γεωργίου, και μια στάση για καφέ στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου ή της Ραδινού σίγουρα θα ενθουσιάσουν τον επισκέπτη. Επίσης αξίζει κανείς να επισκεφθεί την περιοχή της Μαρίνας, όπου μπορεί να απολαύσει τον καφέ του, δίπλα στις βάρκες και τα ιστιοπλοϊκά, με μια υπέροχη θέα στον Πατραϊκό κόλπο. Υπέροχη θέα της πόλης και του Πατραϊκού μπορείτε να απολαύσετε επίσης και από το Δασύλλιο της Πάτρας.

Τα σπουδαιότερα μνημεία της πόλης είναι το Ρωμαϊκό Κάστρο, το Αρχαίο Ωδείο, ο Ναός του Αγίου Ανδρέα, το δημοτικό θέατρο καθώς και το παλιό εργοστάσιο οινοποιίας Αχάια Κλάους.

Τέλος ο Πάτρα συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά σε δημοφιλείς παραλίες, αλλά και σε καταπληκτικούς ορεινούς προορισμούς. Οι παραλία της Καλόγριας, της Λακόπετρας, το Γιανισκάρι αλλά και ορεινοί προορισμοί όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, η Λίμνη Τσιβλού κ.λ.π βρίσκονται σε πολή μικρή απόσταση και προσφέρονται για μια σύντομη απόδραση.